Pozitif Düşününce Oluyor mu?
Son yıllarda çok konuşulan, hatta Harvard Üniversitesinde öğrencilerin en çok rağbet ettiği ‘Mutluluk’’ dersi adıyla da okutulan Pozitif Psikoloji neyi ifade ediyor?
Pozitif düşünüp, isteyince oluyor mu gerçekten?
Rhonda Byrne’nın çekim yasasından bahsettiği, neye odaklanırsak onu hayatımıza çekeceğimizi anlattığı The secret/Sır kitabına birçok eleştiri getirilmişti. ‘’İste olsun’’ kavramı, bu kitabın yayınlanmasıyla iyice yaygın hale gelmişti. Ancak aynı zamanda, bunun servet pornosu olduğunu söyleyenler dahi olmuştu…
Olumlu veya olumsuz; hangi düşüncenize odaklanırsanız onu kendinize çekmiş olursunuz, o gerçek olur.
Bu ‘yasa’ya göre bir şeyi olumlu biçimde çok isteyip özellikle de ‘görselleştirdiğinizde’ mıknatısa dönüşüyorsunuz. Ve o şey eninde sonunda gelip sizin çekim alanınıza giriyor, yani isteğiniz gerçekleşiyor..
Bu cümleler kitabın özeti diye yayınlanmış yazılardan alıntılardır…
Olumlu düşüncenin gücü bilimsel bir gerçektir. Görselleştirme ise koçluk disiplininin temel dayanaklarından bir tanesidir. Koçluk seanslarında kişiye ulaşmak istediği hedefleri görselleştirmesi konusunda metodlar uygulanır.
Son yıllarda olumlu düşünce ve görselleştirme kavramları, nörobilimciler tarafından, beynin fonksiyonları kapsamında incelenmekte ve şaşırtıcı sonuçlar elde edilmektedir. Özellikle koçluk disipliniyle tanışanlar ve beyin ile ilgili güncel araştırmaları takip edenler bilir. Patscan gibi yöntemlerle beynin görüntülenmesi sayesinde gün be gün dağarcığımıza yeni bilgiler dahil olmaktadır. Bu bilgiler sayesinde beynimizin kullanımı ile ilgili yepyeni verilere ulaşmaktayız.
Koçluk disiplini beynin işleyişi ile ilgili bu son verilerden beslenerek OLUMLU düşüncenin ve GÖRSELLEŞTİRMENİN gücünü yoğun olarak kullanır.
O halde ’The secret’’da söylendiği gibi bu, sadece istediğimizi düşünerek ve görselleştirerek ona sahip olabileceğimiz anlamına mı geliyor?
Keşke bu sorunun cevabı % 100 EVET olsaydı. OLUMLU DÜŞÜNCE, en azından hedefe giden yolda engel olarak gördüğünüz şeyleri bir kenara bırakarak harekete geçmeniz için size ilham verir. GÖRSELLEŞTİRME ise hedefe giden yolu, o yolda karşınıza çıkacak engelleri aşmayı, o hedefe ulaşmış olan halinizi zihninizde canlandırmak suretiyle sizi harekete geçirir. Bu sadece başlangıçtır.
Hayalin hedefe dönüşmesi için hedefin eylem adımlarıyla somutlaştırılması gerekmektedir. Çoğu kişi başlamayı başardıysa bile kararlılıkla yolda kalamaz. Odaklanamayabilir veya hedefleri net ve ulaşılır olmayabilir.
Koçluk disiplini özellikle bu aşamada, kişilerin, eylem adımlarını belirlemelerini, kararlılıkla yolda kalmalarını sağlamak için çeşitli metodlarla onlara yol arkadaşlığı yapar.
Hayalin gerçeğe dönüşmesi için yol haritası oluşturulmasına yardım eder ve bu son derece somuttur. Sır değildir. Açıktır. Nettir. Belirlidir.
SIR; eylemdir, çalışmaktır, öğrenmektir, yapmaktır. Bunlar da sır değil gerçeklerdir.
Hedeflerinize ulaşacak yolu bulmanız dileğiyle…